Driving Miles

Ett faktisk møte mellom to mennesker i Molde har fått en helt spesiell etterhistorie, som har blitt til Henning Mankells musikalske monolog "Driving Miles"

Rådhusteltet 450,- inkl.gebyr

Molde by og jazzfestivalen har i seksti år satt dype spor i hverandre. Festivalen har uten tvil gjort byen større og verden mindre noen dager i juli hvert år.

En jazzfestival handler først og fremst om jazzen og om musikken, men det blir ingen skikkelig festival uten menneskemøter. Møter mellom musikere og publikum. Møter i festivalgaten. Møter mellom artister og frivillige. Et møte mellom to mennesker i Molde har fått en helt spesiell etterhistorie. Henning Mankells musikalske monolog basert på vennskapet mellom Moldejazz-sjåfør Svein Åge Johansen og legenden Miles Davis fyller ti år i år i festivalens jubileumsår. Stykket var opprinnelig en gave fra Teatret Vårt til Moldejazz til 50-årsjubileeet i 2010 og har siden den gang blitt oppført en rekke steder i Europa i tillegg til fremførelsene på Moldejazz i 2015 og 2016. Det er derfor helt naturlig og i tråd med manges ønsker at stykket nå settes opp igjen.

Petter Petterson skriver om bakgrunnen for stykket:

Tidlig torsdag morgen fikk Moldefestivalen telefon fra Paris, Miles var ikke med flyet til Norge, han lå matforgiftet og ville ikke rekke konserten. Miles Davis hadde vært inaktiv i flere år. Ryktene gikk. Men nå var han tilbake igjen, med nytt band og ny musikk var han fortsatt en mann som satte dagsorden. I Norge hadde han ikke vært siden 1971. Jazz-Norge sto på hodet. I jazzsammenheng var dette en begivenhet på linje med Lillehammer-OL ti år senere. Som de fleste vet, gikk det bra. Miles kom, spilte - seks timer forsinket - og vant. De femten hundre tilhørerne som etter konserten forlot Idrettens Hus ut på morgenkvisten, mens fuglene startet sin konsert, følte de hadde vært med på en historisk seanse.

Da Miles landet på Årø lufthavn en time før midnatt, fikk han først overlevert en bukett roser, og ble deretter intervjuet av Dagsrevyens Ragnar Auglænd. Deretter overtok festivalens transportsjef Svein Åge Johansen og hans hvite Cadillac. Det er stille en stund, mens Miles tar inn scenariet på turen mot Molde sentrum. Etter litt - pekende mot en speilblank blåhvit Moldefjord i sommernattas halvlys - spør han: «Is that all ice?» Svein Åge forklarer at så langt nord er han dog ikke. Miles er tydeligvis kommet i gang, for neste spørsmål er: «Do you like my music?» Svein Åge er flasket opp med folk og rock og har lite peiling på moderne jazz, og er dessuten en ærlig mann, så han svarer: «Nope», men får umiddelbart tanker om at akkurat i dette tilfellet burde han kanskje juge litt, han hadde hørt om Miles temperament. Men Miles ler høyt, slår Svein Åge på skulderen, og sier: «Let's be friends.» Det ble starten på et spesielt vennskap mellom sjåførlærer Johansen fra Molde og jazzmusiker Davis fra New York.

Historien om dette forholdet danner bakteppet for teaterstykket «Driving Miles», skrevet for regionteateret i Møre og Romsdal Teatret Vårt av den kjente svenske forfatteren Henning Mankell. Stykket framføres av tre musikere og en skuespiller, og inneholder, i tillegg til historien om de to hovedpersonene, også Miles-relatert musikk.

Tekst: Henning Mankell
Besetning: Per Egil Aske - skuespiller, Ole Jørn Myklebust - trompet, Jørn Øien - piano og Jens Fossum - kontrabass.

Meny

Følg artisten på sosiale medier: